avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna vs. concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna vs. concediu medical

Buna ziua,

De curând, deşi, se pare problema e ceva mai veche, am aflat că, în ciuda faptului că pe perioada concediului medical (incapacitate temporară de muncă) CIM se suspendă, acest lucru nu afectează în niciun fel numărul zilelor de concediu de odihna.
Cu alte cuvinte daca am dreptul la un concediu de odihna de 26 de zile pe an (stipulate în CIM) în condiţiile în care am lucrat tot anul, tot la 26 de zile am dreptul şi dacă în decursul unui an am avut în total 45 de zile lucrătoare de CM?
Are CM vreo influenţă asupra CO?

Multumesc.


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:14, 11 Martie 2012
Buna ziua,
Intradevar concediul medical influenteaza concediul de odihna, deoarece atat art. 145 (2) stipuleaza faptul ca durata efectiva a concediului anual se stabileste in CIM.....si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
In speranta ca acest raspuns va este folositor va doresc o zi buna.
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
monicalirca, utilizator
Potrivit unei hotarari preliminare pronuntata la data de 20 ianuarie 2009 de Curtea Europeana de Justitie prin care se interpreteaza dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, concediu medical nu mai diminueaza concediul de odihna.
Raporturile de munca sunt reglementate in RO de Codul Muncii,iar daca Codul Muncii in vigoare nu reflecta aceasta Directiva,angajatorul nu are cum sa o respecte.Care este temeiul legal,sau unde scrie ca un angajator are obligatia respectarii directivelor europene in domeniu,atata timp cat acestea nu sunt reflectate in legislatia nationala?
Dreptul intern respectiv, art. 145 alin. (2) din Codul muncii , este in contradictie cu prevederile Directivei nr. 2003/88/CE, in interpretarea data de Curtea Europeana de Justitie, situatie, in care, in baza art. 148 alin. (2) din Constitutia Romaniei, se aplica prevederile directivei.

Art.148 alin.(2) din Constitutia Romaniei dispune : Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Punctul meu de vedere este ca din postura de angajator nu sunt obligat sa cunosc daca o reglementare interna este/nu este in contradictie cu o reglementare europeana.Obligatia mea este sa cunosc, si sa aplic corect legislatia nationala in vigoare in materie de raporturi de munca.
Mai departe,daca un angajat se va simti nedreptatit de faptul ca perioada cat s-a aflat in cm cu contractul de munca suspendat,nu o voi lua in calculul co se poate adresa justitiei....

Alte discuții în legătură

Articolul 140 alin (2) din codul muncii si legislatia europeana ContSters196669 ContSters196669 Sunt convinsa ca la toate firmele unde Contractul Colectiv de Munca nu prevede altfel se aplica art. 140 alin. (2) din Codul muncii potrivit caruia durata ... (vezi toată discuția)
Acordare concediu de odihna cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca o persoana care s-a aflat pe o perioada de 319 zile in incapacitate temporara de munca poate beneficia de concediu de ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de odihna mariams70 mariams70 Buna dimineata, vreau sa intreb daca pe parcursul anului am avut doua luni de concediu medical e corect ca patronul sa-mi reduca numarul zilelor de ... (vezi toată discuția)